h h Odmiana pochodzi przypuszczalnie z Holandii. Skórka owoców cienka jasno-zółta dojrzewając przechodzi w zielonawo-zółtą pokryta prawie całkowicie brunatno karminowym rumiencem często z odcieniem buraczkowym. H Gatunek…
Drzewo tej odmiany rośnie silnie. Jego owoce są średniej wielkości, kulisto- spłaszczone. Ich skórka jest zielono- żółtego koloru z czerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ tych owoców jest białego lub kremowego koloru, średniozwięzły, aromatyczny, w smaku kwaskawy. Jabłka są smaczne i jako deserowe nadają się do bezpośredniego spożycia oraz doskonale nadają się na soki.
Jest to odmiana pochodząca z Kanady. Rodzi duże, kuliste, równe owoce o ciemno- karminowym rumieńcu. Miąższ jest lekko aromatyczny, kruchy i słodko- kwaśny. Owoce dojrzewają w połowie września. Ta odmiana wymaga słonecznego stanowiska i piaszczystej, wilgotnej gleby. Lobo jest wyjątkowo odporna na mączniaka.
Jest to prawdopodobnie białoruska odmiana. Wydaje kuliste, średniej wielkości owoce. Ich skórka ma barwę zielono-żółtą i pokryta jest pięknym paskowanym rumieńcem, natomiast miąższ ma kolor zaróżowiony, z biegiem dojrzewania owocu prawie w pełni różowy, i jest kruchy, soczysty, lekko aromatyczny, wybitnie słodki, bardzo smaczny. Owoce tej odmiany dojrzałość zbiorczą osiąga w sierpniu. Odmiana ta jest odporna na parcha i choroby grzybowe.
Jest to japońska odmiana jabłoni. Rodzi obficie, dając duże owoce, w kształcie stożkowate. Ich skórka ma piękny, zielony kolor, natomiast miąższ jest bardzo soczysty, kremowy i lekko kwaśny. Owoce są zbierane od początku października. Mutsu najlepiej rośnie w żyznej i wilgotnej ziemi.
Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, a jego owoce są najczęściej średniej wielkości, o wydłużonym kształcie. Ich skórka w całości pokryta jest purpurowym rumieńcem, a miąższ jest soczysty, kruchy, jędrny, aromatyczny, w smaku słodki. Owoce dojrzewają w połowie października. Odmiana ta wymaga ciepłego stanowiska, żyznych gleb oraz umiejętnego pielęgnowania.
Jest to polska odmiana jabłoni, której drzewa rosną silnie i dają duże lub bardzo duże owoce. Ich kształt jest kulisty, a skórka ma barwę zielono- żółtą, w połowie pokryta czerwonym rumieńcem, natomiast miąższ jest soczysty, luźny, słodko- kwaśny w smaku, bardzo smaczny. Owoce dojrzewają w połowie września. Karłowa Jabłoń Witos potrzebuje podłoża o obojętnym odczynie gleby i słonecznego stanowiska.
h h Skórka owoców gładka, żółta. Dojrzałość konsumpcyjną osiągają w listopadzie. Odmiana wybitnie deserowa, o owocach wysokiej jakości, dobrze znoszących transport. H h h BAYA MORISA-Jabłoń o średniej sile wzrostu. Owoce…
h h Oliwka Czerwona - Odmiana niezwykle wytrzymała na mróz i mało wrażliwa na choroby. Wzrost drzewa dość silny. Owoce średniej wielkości o grubej skórce w większości pokrytej czerwonokarminowym rumieńcem. Miąższ biały, soczysty, słodko-winny,…
h h h h ‘Paulared’ – amerykańska odmiana deserowa wcześnie wchodząca w okres owocowania. Daje owoce koloru zielonego z karminowym, bardzo intensywnym rumieńcem. Miąższ biały, gruboziarnisty, słodko - kwaśny, soczysty. Dojrzewa na początku…
h h JABŁOŃ STARKING-Odmiana o wybitnych deserowych walorach smakowych. Owoc kształtu ściętego stożka, słodki, chrupiący, aromatyczny i soczysty. Owoce średnie (ok. 160 g) z wyraźnymi pięcioma żebrami, rozpoczynającymi się przy zagłębieniu…
h h Stara odmiana, dobra do uprawy amatorskiej na działce. Drzewa i silnym wzroście o kulistych, zagęszczonych koronach. W owocowanie wchodzą średnio wcześnie i owocują obficie co drugi rok. Owoce duże, lekko spłaszczone. Skórka zielona,…
h h Stara odmiana, dobra do uprawy amatorskiej na działce. Drzewa i silnym wzroście o kulistych, zagęszczonych koronach. W owocowanie wchodzą średnio wcześnie i owocują obficie co drugi rok. Owoce duże, lekko spłaszczone. Skórka zielona,…