Jabłoń karłowa 'Alwa' Owoce duze, kulistostożkowate lekko żebrowane zwęzające się nieco w kierunku kielicha. Skórka błyszcząca nieco szorstka całkowicie pokryta rozmytym ciemnoczerwonym rumiencem z odcieniem brązowawym. …
Owoc średniej wielkości do dużego, kulisty lub kulisto-spłaszczony, wyraźnie żebrowany przy kielichu. Skórka gładka, zielonożółta, pokryta prawie w całości karminowoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowobiały, ścisły, soczysty, kwaskowatosłodki, aromatyczny, orzeźwiający, smaczny.Polska odmiana polecana ze względu na bardzo aromatyczny smak owoców oraz długą dojrzałość zbiorczą.
Odmiana znaleźiona w brzezinkach koło Duszkt. Skórka owoców gruba, kremowo-zielona po dojrzewaniu owocu kremowo-biała. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w pierwszej połowie sierpnia, konsumpcyjną tydzień później
Bardzo stara odmiana prawdopodobnie pochodzi z Białorusi. Wzrost początkowo słaby, korona kulista, lekko spłaszczona. Owoce średniej wielkości, kształt zmienny z reguły cylindryczny skórka przechodzi od barwy zielonej do zielonożółtej miąższ biały
Odmiana pochodzenia niemieckiego. Skórka owców tłusta początkowo zielona w miarę dojrzewania żółknąca z odcieniem zielonkawym, niekiedy pokryta rozmytym rózowym rumieńcem z wyraźnymi przetchlinkami. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w październiku a konsumpcyjną w grudniu. Owoce w zimie poszukiwane na przetwory
Odmiana pochodzenia holenderskiego. Skórka owoców średniej grubości mocna zielona w miarę dojrzewania żółknąca silnie ordzawiona szorstka. Na niektórych owocach występuje silny rozmyty rumieniec z ciemniejszymi paskami
Odmina znalezniona w niemczech. Skórka owoców gruba chropowata miejscami błyszcząca złotawo-żołta, z karminowo-czerwonym matowym prązkowanym rumiencem na stronie nasłonecznionej. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągaja w drugiej Polowie wrzesnia spożywcza w grudniu.
Odmina znalezniona w niemczech. Skórka owoców gruba chropowata miejscami błyszcząca złotawo-żołta, z karminowo-czerwonym matowym prązkowanym rumiencem na stronie nasłonecznionej. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągaja w drugiej Polowie wrzesnia spożywcza w grudniu.
Jabłoń karłowa 'Close' Niemiecka, deserowa, średnio silnie rosnąca odmiana, wcześnie wchodząca w okres owocowania. Może plonować naprzemiennie. Wytwarza średniej wielkości owoce z gładką, błyszczącą żółtozieloną skórką z czerwonym rumieńcem. Miąższ…
silnie rosnąca odmiana deserowa pochodzenia amerykańskiego, wcześnie, obficie i regularnie owocująca. Wytwarza średnie i duże owoce z cienką skórką i tłustym nalotem, żółtozielone z czerwonym rumieńcem. Miąższ kruchy, soczysty, aromatyczny. Owoce dojrzewają na przełomiewrześnia i października. Odmiana odporna na mróz ale wrażliwa na parcha jabłoni. Zapylacze: ‘Antonówka’, ‘Idared’, ‘Lobo’, ‘McIntosh’, ‘Red Delicious’.
Odmiana polska. Jesienna dojrzewa w połowie wrzesnia owoc średniej wielkości lub duzy kulistostożkowaty spłaszczony skórka delikatna zielonkawożółta z czerwono-karminowym rumieńcem miąższ biały z zielonkawymi żyłkami bardzo soczysty.
Owoc kulisty i kulisto-spłaszczony. Skórka cienka, delikatna, zielonożółta, pokryta w dużej części karminowoczerwonym, rozmyto-paskowanym rumieńcem. Miąższ kremowy, drobnoziarnisty, bardzo soczysty, aromatyczny,kwaskowatosłodki, bardzo smaczny. Dojrzałosc zbiorcza polowa września.
Wcześnie wchodzi w okres owocowania, plonuje regularnie, średnio wrażliwa na parcha i mączniaka. Owoce są średniej wielkości, kulistospłaszczone, lekko asymetryczne. Skórka jest niezbyt gruba, gładka, tłustawa, barwy jasnożółtej prawie w całości…