Stara odmiana francuska. Skórka owoców gładka, zielono-żólta, matowa lub lekko błyszcząca, z bardzo słabym, pomarańczowym rumieńcem. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w pierwszej połowie października, a konsumpcyjną w listopadzie. Odmiana wybitnie deserowa, bardzo smaczna. Bardzo ceniona w ogrodach przydomowych i działkowych.
Odmiana angielska. Skórka owoców gładka, bez połysku, zielona po dojrzeniu zmienia się na zielono-żółtą. Od strony kielicha charakterystyczne silne, złoto-brązowe ordzawienie. Owoce zbiera się w drugiej połowie września. Odmiana deserowa o dużej plenności i regularności owocowania.
Stara odmiana francuska. Skórka owoców gładka, zielono-żólta, matowa lub lekko błyszcząca, z bardzo słabym, pomarańczowym rumieńcem. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w pierwszej połowie października, a konsumpcyjną w listopadzie. Odmiana wybitnie deserowa, bardzo smaczna. Bardzo ceniona w ogrodach przydomowych i działkowych.
Odmiana pochodząca z francji. Skórka owocu gruba, gładka, jasnozielona, po osiągnięciu dojrzałości konsumpcyjnej złocista, niekiedy od strony nasłonecznionej z delikatnym pakowatym, karminowym rumiencem. Odmiana zimowa wczesnie wchodząca w okres owocowania. Nadaje się do spożycia w stanie Świerzym i na przetwory, zwłasza susz
Stara, francuska odmiana wydająca duże owoce o szorstkiej, zielonej skórce. Miąższ owoców masłowy, biały z winnym posmakiem. Dojrzewa w drugiej połowie października, dobra na przetwory. Drzewa tej odmiany wcześnie wchodzą w okres owocowania, dając każdego roku obfite plony. Mało podatne na parcha gruszy i wrażliwe na niskie temperatury. Zapylana głównie przez odmianę ‘Faworytka’.
Stara odmiana francuska. Skórka owoców gładka, zielono-żólta, matowa lub lekko błyszcząca, zbardzo słabym, pomarańczowym rumieńcem. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w pierwszej połowie października, a konsumpcyjną w listopadzie. Odmiana wybitnie deserowa, bardzo smaczna. Bardzo ceniona w ogrodach przydomowych i działkowych.
Odmiana angielska. Skórka owoców gładka, bez połysku, zielona po dojrzeniu zmienia się na zielono-żółtą. Od strony kielicha charakterystyczne silne, złoto-brązowe ordzawienie. Owoce zbiera się w drugiej połowie września. Odmiana deserowa o dużej plenności i regularności owocowania
Stara odmiana francuska. Skórka owoców średniej grubości, krucha, lekko błyszcząca, zielonkawo-zółta z lekkim czerwono-pomaranczowym, rozmyto paskowanym rumieńcem. Owoce zbiera się na kilka dni przed całkowitym dojrzewaniem, najczęściej w połowie lub w ostatniej dekadzie lipca. Odmiana cenionagłownie za wczesność dojrzewania owoców oraz odporność na parach.
Odmiana pochodząca z francji. Skórka owocu gruba, gładka, jasnozielona, po osiągnięciu dojrzałości konsumpcyjnej złocista, niekiedy od strony nasłonecznionej z delikatnym pakowatym, karminowym rumiencem. Odmiana zimowa wczesnie wchodząca w okres owocowania. Nadaje się do spożycia w stanie Świerzym i na przetwory, zwłasza susz
Owoc średniej wielkości do dużego, kulisty lub kulisto-spłaszczony, wyraźnie żebrowany przy kielichu. Skórka gładka, zielonożółta, pokryta prawie w całości karminowoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowobiały, ścisły, soczysty, kwaskowatosłodki, aromatyczny, orzeźwiający, smaczny.Polska odmiana polecana ze względu na bardzo aromatyczny smak owoców oraz długą dojrzałość zbiorczą.
Odmiana znaleźiona w brzezinkach koło Duszkt. Skórka owoców gruba, kremowo-zielona po dojrzewaniu owocu kremowo-biała. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w pierwszej połowie sierpnia, konsumpcyjną tydzień później
Bardzo stara odmiana prawdopodobnie pochodzi z Białorusi. Wzrost początkowo słaby, korona kulista, lekko spłaszczona. Owoce średniej wielkości, kształt zmienny z reguły cylindryczny skórka przechodzi od barwy zielonej do zielonożółtej miąższ biały
Odmiana pochodzenia niemieckiego. Skórka owców tłusta początkowo zielona w miarę dojrzewania żółknąca z odcieniem zielonkawym, niekiedy pokryta rozmytym rózowym rumieńcem z wyraźnymi przetchlinkami. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w październiku a konsumpcyjną w grudniu. Owoce w zimie poszukiwane na przetwory
Odmiana pochodzenia holenderskiego. Skórka owoców średniej grubości mocna zielona w miarę dojrzewania żółknąca silnie ordzawiona szorstka. Na niektórych owocach występuje silny rozmyty rumieniec z ciemniejszymi paskami
Odmina znalezniona w niemczech. Skórka owoców gruba chropowata miejscami błyszcząca złotawo-żołta, z karminowo-czerwonym matowym prązkowanym rumiencem na stronie nasłonecznionej. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągaja w drugiej Polowie wrzesnia spożywcza w grudniu.