Każdy miłośnik ogrodnictwa oraz nawet początkujący sadownik pragnie otaczać się wspaniałością flory. Jednak zagospodarowanie ogrodu, wzbogacenie go o obecność różnorodnych drzewek owocowych, to nie lada wyzwanie. Nim wydadzą one pierwsze, soczyste i wspaniale prezentujące się na naszych stołach owoce, będą wymagały szczególnej opieki. Warto więc sięgnąć po sadzonki, które wyróżnią się wysoka odpornością i pozwolą roślinom na efektywny wzrost. W naszej ofercie odnajdą Państwo drzewka owocowe różnych gatunków, które zostają odpowiednio zabezpieczone na czas transportu. W ten sposób mamy pewność, że do Państwa ogrodów i sadów trafią materiały szkółkarskie w pełni przygotowane do zasadzenia. Pragniemy również zwrócić Państwa uwagę na różnorodność naszej oferty – pozwoli to sięgnąć po taką roślinę, która wzbogaci Państwa przydomową przestrzeń o wiele ciekawych, intensywnych kolorów.
Francuska odmiana deserowa otrzymana już w 1820 roku. Silnie rosnące drzewo wytwarzające owoce owalnego kształtu. Ich skórka jest żółtozielona ze złotym ordzewieniem. Miąższ białokremowy, soczysty o winnym posmaku. Odporna na mróz i mało podatna na parcha gruszy. Późno rozpoczyna owocowanie i plonuje obficie naprzemiennie. Owoce dojrzewają w połowie września. Sadzona stosunkowo rzadko, jednak jest bardzo dobrym zapylaczem dla wielu odmian, np. dla ‘Bonkrety Williamsa’, ‘Komisówki’, ‘Trumfu Packhama’.
Owoce małe (60–90 g), kuliste, ścięte przy szypułce. Skórka zielonkawożółta pokryta ordzawieniem. Miąższ owoców biały lub kremowobiały, średnio soczysty, jędrny, w pełnej dojrzałości masłowy, słodki i jednocześnie lekko kwaskowaty, wyraźnie…
Odmiana deserowa. W okres owocowania wchodzi w 2-3 roku po posadzeniu. Owocuje obficie, corocznie. Owoce duże 130-200g, ciemnoczerwone, o cienkiej skórce. Miąższ kremowobiały, soczysty, bardzo smaczny. Dojrzewa w pierwszej dekadzie IX. Wymaga…
Odmiana deserowa. W okres owocowania wchodzi w 2-3 roku po posadzeniu. Owocuje obficie, corocznie. Owoce duże 130-200g, ciemnoczerwone, o cienkiej skórce. Miąższ kremowobiały, soczysty, bardzo smaczny. Dojrzewa w pierwszej dekadzie IX. Wymaga gleb żyznych i przepuszczalnych. Odmiana wrażliwa na mróz. Zapylacze: Bera Hardy, General Leclerc, Kominówka, Konferencja, Faworytka
Odmiana pochodzenia angielskiego. Skórka owoców dość cienka, delikatnie gładka, lekko błyszcząca, usiana gęsto drobnymi, rdzawymi przetchlinkami i cętkami, ze słabym, jasno pomarańczowym rumiencem od strony nasłonecznionej. Doskonała odmiana deserowa i najlepsza na przetwory, zwłaszcza na kompoty i susz
Odmiana japońska o kulistych owocach, kształtem przypominających niewielkie jabłko. Skórka twarda, rdzawozielona, nakrapiana, w miarę dojrzewania brązowieje. Miąższ słodki, soczysty. Owoce dojrzewają na początku września. Można je przechowyważ przez 2-3 miesiące. Odmiana szybko wchodzi w okres owocowania i owocuje bardzo obficie - zwykle konieczne jest przerywanie zawiązków.
Odmiana Angielska. Skórka owoców gładka, żółto-zielonkawa, czasami z delikatnymrumieńcem od strony nasłonecznionej. Odmiana deserowa, o owocach wysokiej jakości. Ze względu na małą podatność na choroby można ją uprawiac zarówno w sadach amatorskich, jaki i towarowych
Odmiana pochodzenia francuskiego. Skórka owoców gładka ciemno żółto-zielona, bez wosku, pokryta brązowo-miodowym, prawie jednolitym ordzawieniem. Owoce należy zbierać na przełomie wrzesnia i października. Odmiana deserowa, owoce bardzo atrakcyjne i smaczne. Polecane zarówno do sadów produkcyjnych jak i amatorskich
Odmiana amerykańska. Owoce zielonkawo-zółte, gładkie, nieco błyszczące, pokryte rozmyto-paskowanym, jasno czerwonym rumiencem. Dojrzałość zbiorczą owoców przypada w drugiej połowie sierpnia. Letnia odmiana deserowa i przerobowa, przydatna zwłaszcza na susz i kompoty.
Stara odmiana francuska. Skórka owoców gładka, zielono-żólta, matowa lub lekko błyszcząca, z bardzo słabym, pomarańczowym rumieńcem. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w pierwszej połowie października, a konsumpcyjną w listopadzie. Odmiana wybitnie deserowa, bardzo smaczna. Bardzo ceniona w ogrodach przydomowych i działkowych.
Odmiana angielska. Skórka owoców gładka, bez połysku, zielona po dojrzeniu zmienia się na zielono-żółtą. Od strony kielicha charakterystyczne silne, złoto-brązowe ordzawienie. Owoce zbiera się w drugiej połowie września. Odmiana deserowa o dużej plenności i regularności owocowania.
Stara odmiana francuska. Skórka owoców gładka, zielono-żólta, matowa lub lekko błyszcząca, z bardzo słabym, pomarańczowym rumieńcem. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w pierwszej połowie października, a konsumpcyjną w listopadzie. Odmiana wybitnie deserowa, bardzo smaczna. Bardzo ceniona w ogrodach przydomowych i działkowych.
Odmiana pochodząca z francji. Skórka owocu gruba, gładka, jasnozielona, po osiągnięciu dojrzałości konsumpcyjnej złocista, niekiedy od strony nasłonecznionej z delikatnym pakowatym, karminowym rumiencem. Odmiana zimowa wczesnie wchodząca w okres owocowania. Nadaje się do spożycia w stanie Świerzym i na przetwory, zwłasza susz
Paryżanka’ – stara, francuska odmiana wydająca duże owoce o szorstkiej, zielonej skórce. Miąższ owoców masłowy, biały z winnym posmakiem. Dojrzewa w drugiej połowie października, dobra na przetwory. Drzewa tej odmiany wcześnie wchodzą…
Stara, francuska odmiana wydająca duże owoce o szorstkiej, zielonej skórce. Miąższ owoców masłowy, biały z winnym posmakiem. Dojrzewa w drugiej połowie października, dobra na przetwory. Drzewa tej odmiany wcześnie wchodzą w okres owocowania, dając każdego roku obfite plony. Mało podatne na parcha gruszy i wrażliwe na niskie temperatury. Zapylana głównie przez odmianę ‘Faworytka’.